fredag 9 juli 2010

Herrgårdstårta med vaniljkräm och jordgubbar

Ugn 175-200 grader
ca. 20 min

200g smör
2 dl socker
4 äggulor
3 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

4 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Rör rumsvarmt smör och socker luftigt. Rör i en äggular i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör i samt mjölken. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner socker och vaniljsocker. Bred ut över smeten.
Grädda lägre ner i ugnen.

Vaniljkräm (Johan Sörbergs receptet)

2,5 dl mjölk
1 st vaniljstång
2 msk strösocker

3 äggulor
3 msk socker
2 msk maizenamjöl
25 g mjukt smör

Ställ en rostfri bunke i kylen.
Dela vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull med mjölken och sockret och låt koka upp.
Ta av kastrullen från plattan och skrapa ur märgen ur vaniljstången och lägg tillbaka märgen i mjölken.
Vispa ihop äggulor, maizena och resten av sockret.
Rör ner äggblandningen i mjölken, och koka upp och låt småputtra 2-3 min. Rör under tiden.
Sila vaniljkrämen genom en trådsil, och häll den i den kylda bunken.
Plasta och ställ i kylskåpet för att svalna till ca. 20 grader.
Rör sedan ner rumsvarmt smör. Förvara i kylen.

5 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar

Blanda ca. hälften av vaniljkrämen med vispad grädde (ca 2 dl färdigvispad)
Dela kakan på mitten och ha vaniljgrädden mellan de två "bottnarna".
Toppa med resten av den vispade grädden och massor med jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar