fredag 27 maj 2011

Banankaka i micron

100g smör
1 ½ dl farinsocker
2 ägg
2 mogna medelstora bananer
1 ½ dl (90g) vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Välj en microsäker form, som rymmer ca 1 ½ liter.
(Gärna en med högre kanter som inte är så vid.)

Smält smöret i micron, vispa ner farinsocker och ägg. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Vispa även ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Grädda kakan på full effekt (750watt) ca. 8 min. Kolla att den inte ser alltför dallrig ut (ta någon minut extra isåfall).
Låt den svalna och stjälp eller skär sedan upp den.
(Det här trevliga receptet kommer från boken "Sockerkakor" av Mia Öhrn & Claes Karlsson)

Så här långt var det mamman som fixade när hon var på visit nu senast.
Sen fick jag för att mig jag skulle "pimpa" den lite.

Koka en burk -oöppnad- sötad kondenserad mjölk (finns normalt på bakhyllan i mataffären) i ca. 2 ½ timme. Fyll på vatten vart efter, för burken måste vara helt täckt av vatten medans den kokar. Nu har du fått "Dulce Leche" (kola-kräm/sås). Låt svalna. Vispa grädde och blanda med kolasåsen efter eget tycke och smak. Lägg en klick kola-grädde på en bit banankaka och dekorera med ett par skivor banan - bara för att det ser så himla smaskigt ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar